Sunčano s temperaturom do 35 stepeni

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Sokolac 14, Bugojno, Ivan Sedlo 16, Livno, Sarajevo, Srebrenica 18, Bihać, Grude, Sanski Most 20, Banja Luka, Doboj, Prijedor, Tuzla 21, Neum, Široki Brijeg, Trebinje 22, Gradačac, Mostar 23 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne, ponegdje u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 28 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Tokom prijepodneva će biti ugodnije, nakon toga vruće i sparno.

Preporučljivo je provesti dan na otvorenom, uz mjere opreza i zaštitu od UV zračenja.

Nedostatak svježine u noći mogao bi uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka Bosne, Neretve, Vrbasa i Spreče.

Zbog održavanja manifestacije „510 Dani Ajvatovice“, danas i sutra, od 16 do 17 sati, doći će do obustave saobraćaja na raskršću magistralnih puteva M-5 i M-16 u Donjem Vakufu. Do sutra do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Srednjobosanskog kantona.

Na magistralnom putu Cazin-Velika Kladuša, na izlazu iz Cazina (u mjestu Krakača), danas se izvode radovi na rekonstrukciji raskrsnice, zbog čega je saobraćaj obustavljen. U funkciji su alternativni pravci (putnička vozila preusmjeravaju se lokalnom cestom Skokovi-Pećigrad, dok se teretna vozila preusmjeravaju na dionicu Ćoralići-Tržac-Velika Kladuša).

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje u mjestu Tulje, svaki dan osim nedjelje, od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk), od 05 do 21 sati, saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14. dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz Hrvatsku nema ove obaveze.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka.

Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)