Državljanima BiH dopušten tranzit preko Hrvatske do Neuma

Povodom nedoumica građana, raznih špekulacija, kao i dezinformacija pojedinih medija i navoda Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je demantovalo izjavu glasnogovornice Granične policije BiH Franke Vican o dopuštenom tranzitu državljana BiH preko Republike Hrvatske do Neuma, Granična policija BiH saopštava da je danas zaprimila informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske da je dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Republike Hrvatske  na MGP Doljani – MGP Metković.

Odlukom Štaba civilne zaštite Hrvatske, od 25. juna, propisano je da su državljani BiH koji odlaze u Hrvatsku dužni boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku.

Mjera samoizolacije ne primjenjuje se na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Granična policija  BiH u saopštenju obavještava  građane da prate službene informacije mjerodavnih institucija, a sve informacije o uslovima i prelascima državne granice su na službenoj instagram stranici Granične policije BiH, kao i na službenoj stranici Granične policije BiH.

(Fena)