NAFF 2020: U Neumu online, kod susjeda „uživo“ projekcije filmova

U subotu je započelo online izdanje Festivala animiranog filma u Neumu 2020. Zbog pandemije koronavirusa, organizacioni tim NAFF-a je odlučio 15. izdanje Festivala održati u online formatu.

Prve noći održavanja NAFF-a prikazano je 13 filmova, koji su ušli u takmičarski program, a čije produkcije nisu starije više od dvije godine. Filmovi koji su prikazani 27. juna dolaze iz Turske, Belgije, Danske, Hong Konga, Njemačke, Francuske, Španije, Portugala, Brazila,  Švicarske i Rumunije.

Ovogodišnje projekcije, osim u Neumu, planirane su bile i u Mostaru, Dubrovniku, Cetinju i Jelsi, što nije prvi put da se Festival seli van granica Bosne i Hercegovine. Ali, zbog pandemije koronavirusa, uživo projekcije mogla je gledati publika samo u Cetinju – dok su ostali filmove morali pratiti online. Naime, na Dvorskom trgu u Cetinju sa početkom u 20,30 sati – svi zainteresovani su pratili animirane filmove koji su ušli u takmičarski program ovogodišnjeg NAFF-a, a online verzija prikazivanja počela je u 21 sat. Filmovi su prikazani na profesionalnoj platformi, koja garantuje sigurnost na internetu i zaštitu autorskih prava uz prethodno dodijeljen password od organizacionog tima NAFF-a.

Vjeran Šalamon, multimedijalni umjetnik, kompozitor i sound dizajner ove godine jedan je od pet članova stručnog žirija – koji odlučuje o tome ko je najbolji od najboljih. Nažalost, u Neum nije mogao doći , zbog situacije sa pandemijom, te sigurnosti i brige za zdravlje.

”Kao i sve, pa tako i ova situacija sa koronavirusom ima svoje dobre i loše stvari. Dobra stvar je da će, možda, publika koja, inače, ne bi bila prisutna na projekcijama, sada moći pratiti online izdanje i bitće više ljudi koji će pogledati filmove uopšte. Loša je strana naravno da će izostati druženje autora, koje je uvijek produktivno i rezultira novim idejama”, kazao je Šalamon.

Šalamon je dodao i kako animacija u svijetu, a posebno u Evropi ima tendenciju velikog rasta, te da se to u kontekstu NAFF-a može zamijetiti u različitosti tehnika i likovnosti koje su jedinstvene.

A jedinstveni su svakako i filmovi koji su prikazani prve večeri 15. izdanja NAFF-a. Po jedan film prikazan je iz Švicarske i Turske. Iz Turske je u takmičarski program ušao film ‘Dust’, a iz Švicarske film ‘Kids’. Produkcija animiranih filmova u ove dvije zemlje uveliko se razlikuje, a to se posebno odnosi na novce koji se izdvajaju za produkciju filmova.

”U Turskoj nije teško dobiti novac za film iz nekog fonda, to je zapravo nemoguće”, kazao je autor filma ‘Dust’ Murat Saygıner, dok je u Švicarskoj pak nešto drugačija situacija.

”U Švicarskoj smo u komparativno ugodnoj situaciji. Ako imate sjajan koncept, možete naći novce. Nije lako ali je moguće”, objasnio je Michael Frei – autor filma ‘Kids’, koji je prikazan prve festivalske večeri.

Inače, ove godine na konkurs je pristiglo 1960 filmova iz čak 90 zemalja. Radi se o rekordnom broju filmova, ali i broju zemalja iz kojih dolaze ta filmska ostvarenja, u odnosu na sve prethodne godine. 

Filmovi su pristigli iz cijelog svijeta: Francuske, Rumunije, Švicarske, Portugala, Brazila, Njemačke, Španijee, Belgije, Turske, Danske, Argentine, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Kanade, Hrvatske, Slovenije, Urugvaja, Japana, Južne Afrike, Italije, Kine, Izraela, Australije…

Tako će ove godine u takmičarskom  programu biti prikazano 67 filmova, dok je u panorama program ušao 31 film. Filmovi koji su odabrani u ova dva programa dolaze iz 33 zemlje svijeta.

NAFF, inače, tradicionalno obiluje raznim popratnim sadržajima, međutim, zbog pandemije ove godine taj dio programa je izostao

Festival se završava 2. jula. kada će zbirom ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

(NovaSloboda.ba)