Održana centralna svečanost “510. Dana Ajvatovice”

Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je u prisustvu više stotina vjernika završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije  “510. Dani Ajvatovice”, koja se ove godine održava pod motom „Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi“.

“BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve narode koji u njoj žive i zato svi narodi ove zemlje trebaju gledati svoj put u ovoj zajedničkoj zemlji”, poručio je izaslanik reisu-l uleme na ovom događaju i muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Kazao je da u kontekstu tradicije Bošnjaci nisu mali, nego veliki narod i da baštine tekovine i srednjovjekovne i osmanske i austrougarske Bosne, ali da im je „cilj i sudbina nezavisna, suverena i slobodna BiH“.

“Među Bošnjacima po ovom pitanju nikada ne smije biti nikakve rasprave”, naglasio je muftija.

Ukazao je na značaj očuvanja tradicije u zaštiti ukupnog identiteta Bošnjaka, te podsjetio da su životi i djela učenjaka i velikana iz prošlosti inspiracija sadašnjim generacijama.

“Mi do mjesta naših velikana ne dolazimo da se molimo njima, nego dolazimo da se molimo samo Allahu, Jednome, Jedinome, a inspirišemo se životima naših duhovnih velikana”, rekao je muftija Dedović.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija travnički Ahmed ef. Adilović je podsjetio kako se pandemija koronavirusa odrazila i na ovogodišnju manifestaciju „Dani Ajvatovice“, što je rezultiralo manjim brojem sadržaja i ograničenim brojem učesnika, jer su se morale ispoštovati važeće mjere.

To nije uticalo na kvalitet predstavljenih sadržaja, kazao je muftija Adilović, ističući da se uspjelo organizirati i neke nove, značajne događaje, kao što su okrugli sto “Ajvatovica juče, danas, sutra” i predstavljanje dokumentarnog filma povodom 30 godina od ponovnog pokretanja Ajvatovice.

“Moderni način života doprinosi slabljenju izvornih ljudskih i kulturnih vrijednosti, a rezultat toga su mnoge negativne pojave u društvu i prirodi. Izlaz iz takvog stanja trebamo tražiti prije svega u našoj vjeri i tradiciji, jer nema napretka u društvu bez poštivanja propisa Svemogućeg Stvoritelja i lijepog odnosa prema svim njegovim stvorenjima”, kazao je muftija Adilović, pojašnjavajući moto ovogodišnje Ajvatovice “Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi”.

Dovi i klanjanju podne-namaza na najvećem dovištu muslimana u Evropi prethodio je prigodan kulturno-umjetnički program, prenosi MINA.

(Fena)