“Presuda…” juri stotu

Mostarski teatar mladih, uprkos pooštrenim epidemiološkim mjerama, nastavlja sa igranjem predstava. Broj gledalaca je smanjen, napravljena veća distanca između gledalaca, ali predstave idu, jer su potrebne i teatru i građanima. Zajedničkim oprezom ide se dalje.

Večeras na Memorijalnoj sceni 2532, sa početkom u 20 sati, gledaocima se nudi 94. repriza autorskog projekta Seada Đulića “Presuda: tiha likvidacija”. Predstava se održava pod motom “Jurimo stotu”.

O predstavi nakon izvođenja u Zagrebu, Katarina Kolega za časopis Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku o predstavi je zapisala: “U predstavi “Presuda: Tiha likvidacija” Sead Đulić dolazi na pozornicu na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela. U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove osobne, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o kazališnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kome prvo pripovijeda o teškoj bitki za Mostarski teatar mladih, koji je zajedno sa skupinom prijatelja pokrenuo davne 1974. Nakon uistinu šokantne priče (koju pročitajte u razgovoru), poziva gledatelje na igru zvanu “kopanje po mom životu”. Ko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja, ne gubeći pri tom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja. Njegovo je pripovijedanje poput ispovijesti – ispovijesti jednog života, ali i vremena koje je trebalo dostojno preživjeti, ne gubeći, uprkos svim nevoljama, moralnu vertikalu i ljudskost. Kako ostati čovjek, uprkos svemu, kako naći nadu u najgorim trenucima, kako se boriti, a pri tom spasiti neprijatelja – o svemu tome uči nas Sead Đulić – snažan aktivist i borac za humani svijet u kome nema podjela, već samo mostova”.

“Ako dođete, prije ćemo stići stotu, a to nije malo”, poruka je iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)