Riječi ohrabrenja

Na prvi pogled, možda ne izgleda kao dobro istrenirana sportistkinja – a ipak jeste: Bo Stanley (24) nije samo profesionalni surfer, već radi i kao takozvana „Positivity Body aktivistkinja“ i model za odjeću surfera.

A to, ipak, iako ova Amerikanka nema “tipične” dimenzije modela. I upravo zbog toga želi pokazati svijetu, ali prvenstveno drugim ženama, da se niko ne treba sramiti nekoliko kilograma viška na bokovima.

Stanley redovno pravi selfije u različitim situacijama na instagramu i ponosno pokazuje svoje tijelo.

Ona potiče iz porodice surfera. Otac i majka jednako su oduševljeni surfanjem koliko i ona. Na njenoj web stranici piše da je “naučila plivati prije nego što je mogla trčati”, te je učestvovala na prvim takmičenjima već sa 14 godina.

Ali, za Stanley, surfanje nije najveća strast, kako piše na svojoj web stranici. Predano se trudi da osigura da se ne samo vitke djevojke i žene gledaju kao “ideal ljepote”. Svojom predanošću, želi pokazati da se žene sa „viškom na rebrima“, takođe, gledaju kao „lijepe“.

Čak i kao tinejdžerka, Stanley nije bila tako vitka i dobro građena kao ostale djevojke, i kaže:

„Izgledala sam drugačije od svojih konkurenata.“

Svojim slikama na instagramu želi pokazati svijetu da se ne samo vitke žene gledaju kao “lijepe”. Umjesto da budu kao nacrtane, kao na slikama vitkih žena, Bo zahtijeva da žene stanu uz njihova tijela i budu ponosne i da to pokažu otvoreno. Baš kao i ona na svojim društvenim kanalima.

Problem prototipa i dalje postoji, jer se na surf sceni nalaze samo vrlo vitke žene. Željela je svojim primjerom to promijeniti.

„Kao mlada žena, nikad nisam viđala zaobljene surferke na oglasima. Odjeća za takmičenje, kao i bikiniji, sada su dostupni i u velikim, kao i izuzetno velikim veličinama. “Molim vas, ne dopustite da vam fotografije na društvenim mrežama pokvare dan”, kaže ona.

Profesionalna surferka nije uvijek bila toliko samouvjerean kao danas. Pokušala je sa dijetama kako bi izgubila kilograme i izgledala bolje. Ali je brzo odustala od toga. Njena energija i životna radost su i previše patili zbog ishrane.

“Danas prihvatam sebe i svoje tijelo i sretnija sam i jača nego ikad”.

To se može vidjeti na njenim instagram fotografijama. Otvoreno priznaje: „Nikad neću biti mršava kao drugi surferi. I to je sasvim u redu. Život je kratak. Trebali bismo uživati u tome i biti zahvalni”.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)