Mostar: SIPA lišila slobode dvije osobe zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine krijumčarenje ljudi.

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e pretresli su putničko motorno vozilo u kome je otkriveno 19 krijumčarenih osoba, za koje je provjerama utvrđeno da su državljani Iraka, Irana i Sirije.

U skladu sa članom 66. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno je oduzeto navedeno putničko motorno vozilo, za koje postoje osnovana sumnja da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provedene su u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je iz SIPA-e.

M. N.

(NovaSloboda.ba)