Podrška prednacrtima zakona o UIO BiH i trošarinama

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na današnjoj sjednici razmatrao je prednacrte Zakona o trošarinama u BiH te zakona o Upravi za neizravno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o UIO regulisano je pitanje prikupljanja i obrade ličnih podataka u poslovima koji se tiču indirekntog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim, te obavezama da se ispoštuju važeće domaće i europske direktive.

Članovi UO UIO danas su razmatrali prednacrt izmjena Zakona o trošarinama u BiH, čija je suština da se trošarina plaća na isti način kao i za druge trošarinske proizvode, a ne odmah po preuzimanju trošarinskih markica.

UO UIO dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja se, takođe, treba izjasniti o izmjenama zakona o trošarinama s kraja 2018. godine, čime se uvodi trogodišnji moratorij na trošarine za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu.

UO UIO usvojio je Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za entitete i Brčko Distrikt za period juli-septembar 2020. godine, po kojoj  Federacija BiH pripada  61,90 posto,  Republici Srpskoj  34,55 posto te  Brčko Distrikt BiH  3,55 posto.

V. B.

(NovaSloboda.ba)