Prve žrtve drugog talasa koronavirusa u Crnoj Gori

Dvije osobe koje su bolovale od COVID-a-19 preminule su u nedelju u Crnoj Gori, a riječ je o prvim žrtvama drugog talasa epidemije koronavirusa u zemlji koji je počeo prije dva tjedna unosom zaraze iz Srbije.

Trenutno je u Crnoj Gori virus COVID-19 potvrđen kod 157 osoba, saopšteno je iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, koje je uz “žaljenje konstatovalo da danak uzima virus”.

Virus se u Crnoj Gori pojavio sredinom juna, nakon što gotovo mjesec i po nije bilo zabilježenih slučajeva, a donijeli su ga građani Crne Gore koji su sedmicu ranije bili na utakmici između Partizana i Crvene zvezde u Beogradu, kojoj je prisustvovalo 25 hiljada navijača.

Crna Gora je 1. juna odlučila otvoriti granice sa svim državama u kojima je bilo 25 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, dok će, kako je saopšteno u nedelju iz crnogorske vlade, ubuduće po tom pitanju pratiti politiku Evropske unije, koja je od početka sedmog mjeseca najavila veće otvaranje granica.

“Potvrđujući i na ovom planu strateško opredjeljenje Crne Gore da, kao vodeća država kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, poštuje, slijedi i primjenjuje evropska pravila i principe, Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučilo da dalju politiku otvaranja granica, što je izvjesna potreba crnogorske ekonomije, uskladi s politikom i odlukama Evropske unije čim one budu konačne i objavljene”, saopšteno je iz crnogorske vlade, prenosi Hina.

Zbog širenja koronavirusa u drugom talasu, crnogorske vlasti zabranile su vjerska i politička okupljanja na otvorenom, dok u Rožajama, gradu na sjeveru Crne Gore, vrijede oštre mjere slične onima iz vrhunca prvog talasa epidemije koronavirusa, kada su u Crnoj Gori bile zaražene ukupno 324 osoba, od kojih je osam preminulo.

(Fena)