Štab CZ Mostara usvojio izvještaj o aktivnostima za vrijeme pandemije

dav

Pod predsjedavanjem komandanta Šaba civilne zaštite Grada Mostar gradonačelnika Ljube Bešlića, danas je održana je sjednica Štaba CZ Grada Mostara, na kojoj je prezentiran Izvještaj o preduzetim aktivnostima službi zaštite i spašavanja Grada Mostara za vrijeme trajanja nepogode uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19). Nakon rasprave, članovi Štaba civilne zaštite jednoglasno su usvojili Izvještaj, saopšteno je sa sjednice.

Takođe, u informaciji o epidemiološkoj situacije naglašeno je kako je potrebno poštovati preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose.

U cilju prevencije širenja koronavirusa na sjednici je donesen zaključak kako je potrebno pojačano vršiti i nadzor rada ugostiteljskih objekata i poštivanja radnog vremena.

Štab civilne zaštite Grada Mostar apeluje sugrađankama i sugrađanima da se ne okupljaju u velim grupama, da drže fizičku distancu, da koriste zaštitne maske u zatvorenom prostoru i javnom gradskom prevozu, da poštuju uputstva vezane uz higijenu ruku i dezinfekciju, te u svakoj prilici postupaju savjesno i primjereno okolnostima.

Pridržavanje svih do sad donesenih mjera i uputstava je važno, jer se, kako se navodi, odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svako mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Službe zaštite i spašavanja Grada Mostara bile su aktivne tokom cijelog trajanja COVID krize, te će, takođe, i dalje svakodnevno  nastavit pratit epidemiološku situaciju i po potrebi djelovati, stoji na kraju saopštenja.

(NovaSloboda.ba)