Sunčano i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica i Sokolac 14 stepeni, Bugojno i Ivan Sedlo 16, Drvar, Jajce, Livno i Sarajevo 18, Srebrenica i Zenica 19, Bihać, Doboj, Sanski Most i Zvornik 21, Banja Luka, Grude, Neum, Prijedor i Tuzla 22, Široki Brijeg i Trebinje 23, Bijeljina, Mostar i Stolac 24, Gradačac 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo oblačno. U večernjim satima, na sjeveroistoku Bosne su mogući pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjere, veći dio dana, zapadni i jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 29 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Stabilnije vrijeme ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene tokom prijepodneva.

Preporučljivo je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i ne pretjerivati sa aktivnostima u drugom dijelu dana, kada bi uz pojačan osjet sparine, mjestimični pljuskovi mogli pokvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Vozi se po suhom kolovozu

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima, gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14.dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz Hrvatsku nema ove obaveze.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka.

Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)