Završena sezona u Narodnom pozorištu Mostar

Izvođenjem predstave „Šta ćemo sad“ autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića proteklog vikenda spuštena je zavjesa na pozorišnu sezonu 2019./2020. u Narodnom pozorištu Mostar.

Pored dobro poznatih pozorišnih komada „Ne igraj na Engleze“, „Alfa Beta“, „Šta ćemo sad“, „To“ i drugih, ove sezone publika je bila u prilici da uživa i u tri premijere: „Što te nema“ Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, rađena u koprodukciji sa HNK Mostar i NPRS Banja Luka, zatim „Identitluk“ prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji sa HNK Mostar i SIU Mostar, te „Huzur“ Martine Mlinarević u režiji Alme Lapajne. Sve tri predstave izazvale su veliki interes i pozitivne reakcije publike, te su izvođene na scenama širom BiH.

Ove sezone, kako ističu iz ove pozorišne kuće, obilježili su jubilarnih sedamdeset godina postojanja Narodnog pozorišta Mostar nizom različitih događaja, ugostili su brojne predstave i događaje na sceni NPM-a, učestvovali na festivalu „Tuzlanski pozorišni dani 2019“ u Tuzli, te bili dio manifestacije Noć teatra BiH 2019.

„Iako smo u drugom dijelu sezone bili spriječeni realizovati brojne aktivnosti iveć dogovorena gostovanja, sezona je bila vrlo uspješna. U narednom periodu, očekuju nas gostovanja na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, te na Festivalu Marulićevi dani u Splitu”, navode iz Narodnog pozorišta.

Pored toga, mostarska publika ni tokom ljeta neće ostati uskraćena za nova pozorišna uzbuđenja, jer će značajan dio manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ biti posvećen upravo teatru, a predstave će se igrati na otvorenom, na platou ispred Centra za kulturu Mostar.

Novi susreti na sceni Narodnog pozorišta zakazani su za kraj septembra, kada će se održati i 17. međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2020“, sa najboljom domaćom produkcijom.

(NovaSloboda.ba)