Đapo: Iznanađena sam postupkom ministrice Turković zbog Trgovske gore

Federalna ministrica okoline i turizma Edita Đapo iznenađena je postupkom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković koja je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH skinula s dnevnog reda odluku o formiranju ekspertnog tima za Trgovsku goru.

Ministrica Đapo je naglasila da je odlukom o izgradnji odlagališta opasnog nuklearnog otpada na granici s Bosnom i Hercegovinom Republika Hrvatska ugrozila zdravlje oko 250.000 ljudi, kao i okoliš i životnu sredinu u dolini rijeke Une, te široj regiji Krajine. 

“Zbog toga meni, kao resornoj federalnoj ministrici okoline, nije jasna odluka ministrice Turković da u Vijeću ministara BiH blokira borbu naše zemlje za zaštitu zdravlja našeg stanovništva i okoline. Bosna i Hercegovina prema svim međunarodnim aktima, ima pravo da štiti svoja i prava svojih građana. Umjesto što blokira formiranje ekspertnog tima, ministrica Turković bi trebala komunicirati sa svojim kolegom u Hrvatskoj i predložiti mu da s ciljem očuvanja dobrih diplomatskih odnosa Hrvatska ne gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH, nego da odredi drugu lokaciju”, kazala je ministrica Đapo.

Ona je naglasila da su na ovaj način, postupkom ministrice Turković, spriječeni napori svih nivoa vlasti u BiH da bude formiran ekspertni i pravni tim, koji bi zastupao interese BiH, saopšteno je iz Federalnog ministarstva okoline i turizma, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)