Obilježena 27. godišnjica deblokade Mostara i pogibije legendarnog komandanta Midhada Hujdura Hujke

Na Šehitlucima i kod spomen obilježja u Sjevernom logoru u Mostaru je danas, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježena 27. godišnjica deblokade Mostara i pogibija legendarnog komandanta, narodnog heroja i brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke i 40 njegovih saboraca.

Ratni komandant i dobitnik najvišeg priznanja Armije RBiH “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović rekao je da ovu godišnjicu, kao i svaku drugu, dočekuje s podijeljenim osjećanjima.

“S osjećanjima radosti da smo deblokirali Grad Mostar nakon 50 dana totalnog okruženja i blokade, s druge strane s velikom tugom, jer smo u toj deblokadi izgubili našeg komandanata Midhada Hujdura Hujku i 40 saboraca koji su dali svoje živote za Grad Mostar i za našu državu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Muharemović.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovao je i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, koji je naglasio da je bitka za deblokadu Mostara jedna od najznačajnijih bitaka u BiH.

“Posebno poštovanje onima koji su dali svoje živote i dijelove tijela braneći ovaj grad, njegove napadnute građane i državu Bosnu i Hercegovinu. Trajan zadatak je obilježavati značajne datume i prisjećati se svih važnih ljudi za odbranu zemlje. Svi oni su nas časnim djelom zadužili. Takođe, dužni smo prenositi istinu o odbrani na mlađe sa željom i ciljem da ovdje zauvijek vlada mir i da se više nikad ne dogodi stradanje, agresija ili rat“, rekao je Bukvarević.

U Centru za kulturu Mostar, u okviru obilježavanja godišnjice deblokade, priređen je prigodan program, a otvorena je i izložba o herojima oslobodilačkog rata.

Današnji program biće završen maršom preko brda Kandiljan do Sutine, te svečanim otvaranjem novog igrališta u naselju Vrapčići.

(NovaSloboda.ba)