Počela “Merhametova” akcija: Kurbani u BiH, Meki i Autraliji

Počela “Merhametova” akcija: Kurbani u BiH, Meki i Autraliji

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” započelo je s akcijom “Kurban 2020./1441.”. Ova humanitarna organizacija će kurbane nabavljati u Bosni i Hercegovini, Saudijskoj Arabiji i Australiji, a po prvi put,“Merhamet” je organizovo klanje kurbana u Meki.

U okviru akcije  „Bosanski kurban“, koja traje do 2. avgusta, HO „Merhamet“ MDD će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

„Na ovaj način, ‘Merhamet’ obezbjeđuje meso za svojih 30. ak javnih kuhinja u BiH, u kojima svakodnevno hranimo oko 8.000 socijalno ugroženih građana. Istovremeno, ovom akcijom ‘Merhamet’ pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine. Svima koji to žele, ‘Merhamet’ nudi mogućnost prisustvovanja klanju kurbana u klaonicama u Sarajevu i Srebrenici“, kazao je predsjednik HO “Merhameta” MDD Kenan Vrbanjac. 

Donacija za domaći kurban iznosi 350 KM.

Vrbanjac dodaje da će „Merhamet“ do 30. jula primati i donacije za nabavku kurbana iz Meke i Australije.

„Akciju provodi ‘Merhamet’ Švedske, a u njoj učestvuje i HO „Merhamet’ MDD sa svojim organizacionim jedinicama. Klanje kurbana se obavlja u najsvetijem gradu muslimana Meki, kao i u Australiji, u skladu sa islamskim principima. Na ovaj način, ‘Merhamet’ pomaže ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima, u Africi i Aziji“, istakao je Vrbanjac.

Donacija za kurban iz Meke i Australije iznosi 270 KM.

Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Meke i Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima „Merhameta“ i u sjedištu Društva u Sarajevu. Dodatne informacije mogu se dobiti na broj 033/236-527 u Sjedištu HO “Merhamet” MDD u Sarajevu ili preko „Merhametovih regionalnih odbora.

(NovaSloboda.ba)