Preminuo istoričar Ivo Banac

Istoričar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života, doznaje se iz kruga porodice.

Banac je bio profesor emeritus istorije Univerziteta Yale, a na tom je sveučilištu bio u dva mandata šef (Master) Pierson Collegea.

Bio je ministar za zaštitu okoline i prostornog uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.), predsjednik Liberalne stranke (2003.–2004.) i poslanik u Hrvatskom saboru (2004. –2007.).

Rođen je 1. marta 1947. godine u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Standford.

Od 1975. do 1977. godine bio je asistent na Univerzitetu Stanford i na Državnom univerzitetu San Francisca, potom je bio docent do 1982. godine, vanredni profesor do 1988. godine, a zatim redovni profesor istorije na Univerzitetu Yale.

Od 1995. do 1999. godine bio je profesor istorije na Srednjoevropskom sveučilištu (CEU), obnašajući i rukovodeće dužnosti poput one upravitelja Instituta za jugoistočnu Europu.

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, istorija, politika (1984., nagrađena nagradom „Wayne S. Vucinich“ za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoevropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslovenskom komunističkom pokretu (1988. godine, nagrađena nagradom „Josip Juraj Strossmayer“ za najbolju knjigu iz društvenih znanosti objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banc je bio kopredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih naučnih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990. godine. Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Univerziteta Yale u Dubrovniku.

(Fena)