Sunčano s temperaturom do 35 stepeni

Jutros je u na sjeverozapadu Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Ivan Sedlo 15, Jajce 16, Bugojno, Drvar, Sanski Most 17, Banja Luka, Bihać, Prijedor, Sokolac, Srebrenica 18, Livno, Sarajevo, Tuzla 19, Doboj, Zenica 20, Bijeljina, Gradačac 21, Grude 22, Široki Brijeg, Stolac, Trebinje 23, Mostar 25, Neum 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne ponegdje u planinskim područjima Bosne su mogući pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren u Bosni, uglavnom, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 29 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe, poput nervoze, glavobolje i malaksalosti.

Poželjno je redukovati aktivnosti, a učesnici u saobraćaju, takođe, trebaju biti oprezniji u poslijepodnevnim satima.

Usljed manjka svježine tokom noći, mogući su problemi sa snom.

Opšta slika će biti lošija u unutrašnjosti zemlje.

—–

BIHAMK

Frekvencija vozila umjerenog je intenziteta

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima, gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Zbog transporta mašina, danas će u vremenu od 09,30 do 10 sati i od 13 do 13,30 sati doći do obustave saobraćaja u mjestu Broćanac na dionici Hutovo-Neum.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14. dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz Hrv atsku nema ove obaveze.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR ili ELISA test star maksimalno 72 sata.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Za vrijeme važenja ovih mjera, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka.

Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)