U USK-u trenutno boravi oko sedam hiljada migranata

Policija Unsko-sanskog kantona samo je u ovoj godini legitimisala 15.500 ilegalnih migranata, dok ih prema sadašnjim procjenama oko 7.000 trenutno boravi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) oko 3.000 osoba trenutno koristi usluge ovdašnjih prihvatnih kampova, dok je prema našim saznanjima s terena još oko 4.000 migranata na ulicama, u napuštenim objektima, ili u tranzitu kroz kanton. Svakodnevno na područje USK-a pristiže oko 100 ilegalnih migranata, tako da sada imamo prilično problematičnu situaciju i na ulazima u Bosanskoj Krupi, odnosno Ključu”, izjavio je glasnogovornik Policije USK Ale Šiljdedić.

Službenici iz Policijske stanice u Bihaću danas su bili primorani na intervenciju u neposrednoj blizini Prihvatnog centra “Borići”, s obzirom da je pedesetak migranata tu samoinicijativno formiralo šatorsko naselje.

“Tridesetak lica je odmah izmješteno u prihvatni kamp na lokalitetu Lipa, dok je pet porodica s djecom, ipak, smješteno u centar ‘Borići’. Ilegalno šatorsko naselje je odmah rasformirano, a sve je prošlo bez incidenata ili problematičnog ponašanja”, dodao je Šiljdedić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrđeno je kako je bezbjedonosna situacija još pod kontrolom, ali i da je zatražena pomoć, odnosno koordinacija aktivnosti sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i ostalim policijskim agencijama.

(Fena)