EU povukla 7 miliona maski, dio bio namijenjen i Hrvatskoj

Čak sedam miliona maski koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde i ne štite adekvatno od koronavirusa identifikovano je unutar Europske unije, objavljeno je na sjednici evropskog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, prenosi Hina u srijedu Jutarnji list.

Kako je za dnevnik rekao evroparlamentarac Tomislav Sokol, koji je na sjednici i učestvovao, do poplave falsifikovanih zaštitnih maski na evropskom tržištu, koje najčešće dolaze iz Kine, došlo je zbog pucanja uobičajenih lanaca snabdijevanja i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom posljednjih mjeseci, zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive firme.

“Zastrašujuće zvuči taj podatak. Bojim se i pomisliti koliko ih je još prošlo ispod radara tokom velike navale za zaštitnom opremom koja je trajala u jeku borbe protiv korone”, izjavio je Sokol.

Na pitanje kakve su to tačno maske koje ne zadovoljavaju standarde, Sokol je odgovorio da je riječ o proizvodima za koje proizvođač tvrdi da imaju zaštitni potencijal protiv čestica, ali njihov kapacitet filtriranja nije certifikovalo odgovarajuće europsko tijelo.

Vlasnika firme za proizvodnju medicinske opreme je pojasnio da prije upotrebe treba potražiti CE oznaku na ambalaži, koja znači da je maska napravljena prema svim traženim standardima.

(Fena)