Marš mira “Sarajevo – Nezuk” počinje 3. jula: Nijednu žrtvu nećemo zaboraviti

Udruženje građana “Svjedoci svog vremena” i ove godine, uprkos pandemiji koronavirusa, organizuju deveti Marš mira “Sarajevo – Nezuk”, pohod dug više od 150 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana, koji su jula 1995. godine prepješačili put da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora marša Muhamed Papić kazao je, za Fenu, da će u pohodu koji počinje 3. jula učestvovati samo deset učesnika. Ranijih godina pješačili su osam dana od Sarajeva do Potočara, dok će ove godine u Nezuku samo ispratiti kolonu Marša mira “Nezuk – Potočari”. 

“Zbog povećanja broja zaraženih u BiH, donesena je odluka da se ovogodišnji pohod odavanja počasti žrtvama agresije na našu zemlju i obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici održi, ali na drugačiji način. Prinuđeni smo da ovogodišnji pohod obilježimo simbolično, kako bi ispoštovali upute i odluke nadležnih službi”, istakao je Papić.

Međutim, naglasio je da je najbitnije da se tradicija ne prekida, te da i ove godine pošalju poruku da nijednu žrtvu nikada neće i ne smiju zaboraviti.

“Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH”, poručio je Papić.

Članovi Udruženja okupiće se 3. jula ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, a tradicionalno, prvu noć će provesti na Ovčijoj ravni na Ozrenu, dok će drugog dana pješačiti do Planinarskog doma Ponijerka Olovo.

Trećeg dana predviđeno je pješačenje do Stupara, a četvrtog do Jelovog Brda, gdje će na privatnom imanju biti organizovano noćenje u improvizovanom kampu.

Dolazak u Nezuk planiran je petog dana pohoda, 7. jula, a naredni dan, 8. jula, učesnici će ispratiti kolonu preživjelih Marša mira “Nezuk – Potočari’.

(Fena)