NAFF 2020: Francuski i ruski filmovi najbrojniji i najkvalitetniji

Četvrti dan Festivala animiranog filma u Neumu završio je projekcijom 10 filmova u takmičarskom programu. Najviše prikazanih filmova dolazi iz Francuske, ali su se tu našli i filmovi iz Irana, Češke Republike, Francuske, Kine, Njemačke, Latvije i Izraela.

St. Moritz kao sredstvo čišćenja

U sklopu 10 vrhunskih ostvarenja iz svijeta animacije, smjestio se i film „St. Moritz“ iz Izraela, autora Josepha Balaclava. Film govori o odnosu sina i majke, koji je na testu tokom procesa čišćenja kuće.

„Prvo je trebao biti dokumentarac, ali je bila katastrofalna ideja. Pa sam krenuo s animacijom. Krenuo sam od imena St.Moritz., jer kad god bih došao kući, trebalo bi je čistiti, a tu je u  blizini uvijek bio produkt za čišćenje pod imenom St.Moritz, otrovna supstanca nazvana po glamuroznom mjestu na Alpama“, kazao je autor filma Joseph Balaclav.

Baclav je naglasio i kako je animacija vrlo komplikovana, da je cijeli proces bio jako težak i zbog činjenice da priča lična. Dodao je i kako je u Izraelu industrija animacije mala, te da je teško dobiti novac za produkciju filma.

O stanju produkcije animiranog filma govorio je i autor španskog filma „The Great Corelli“ Abel Carbajal, koji je pojasnio kako je Španija nekad imala nekoliko dobrih stop-motion studija, a upravo njegov film je urađen u stop-motion tehnici.

„Nisam siguran oko trenutne situacije, ali ono što sam čuo jeste da je vrlo teško finansirati stop-motion produkcije. Zato je mnogo stop-motion animatora i umjetnika iz ove zemlje uglavnom prisiljeno seliti i raditi negdje vani u većim produkcijama, kao što je to primjer u mom slučaju“, kazao je on.

Priča o magiji na NAFF-u

Njegov film „The Great Corelli“ priča je o mladom i uspješnom mađioničaru, čija karijera kreće nizbrdo u momentu kada najbolji trikovi propadnu.

„Oduvijek sam volio magiju, od kako sam bio dijete. Kada sam odlučio uraditi stop-motion diplomski kratki film, nekako mi je bilo smisleno uraditi film o magiji. Na neki način je stop-motion magija za mene. To je trik, iluzija. Pretpostavlja specifične tehnike, koje kreiraju iluziju ne samo pokreta nego i života i misli u animiranim objektima. To je samo po sebi fascinantno, a film o mađioničaru to sve nekako povezuje i ima smisla“, izjavio je španski autor Abel Carbajal.

Da li će priča  o magiji imati „magiju“ i da odnese neku od nagrada na ovogodišnjem izdanju NAFF-a – odlučuju članovi stručnog žirija. Jedna od njih ove godine je i Iva Ćirić iz Srbije, koja je prošle godina na NAFF-u za film „Florigami“ dobila nagradu u čast oskarovca Dušana Vukotića. Ali, za razliku od prošlogodišnjeg izdanja Festivala, ove godine online verzija nudi potpuno drugo iskustvo.

Nedostaje veliko platno

„Drago mi je da se Festival uopšte održava, pa makar i online, iako nemam osjećaj da sam na Festivalu. Pogledala sam online sve filmove i nedostaje mi ta komunikacija s drugim ljudima, razmjena mišljenja, iskustva, upoznavanje kolega koji se bave animacijom i gledanje filmova na velikom platnu“, kazala je Iva Ćirić.

Za Ćirić je najvažnija režija i poruka filma, iako je ocjenjivala sve kriterije. A najbolji filmovi animiranog filma prema njezinom mišljenju dolaze iz dvije europske države.

„To su Francuska i Rusija, tek zatim tek dolaze filmovi iz Velike Britanije, Belgije i Njemačke. Francuska ima najveću produkciju kratkog animiranog filma i uopšte autorskog likovnog izraza, a njihovi filmovi su izuzetno likovno napredni. Mnogo investiraju u filmsku umjetnost. Rusija je, takođe, rame uz rame sa Francuzima, kada je kvalitet produkcije animiranog filma u pitanju“, dodala je ona, te objasnila kako je selekcija ove godine na NAFF-u izuzetno dobra  i šarolika.

Ove godine, na konkurs je pristiglo rekordnih 1960 animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta, od kojih je 67 ušlo u takmičarski program i 31 film u program panorama. Filmovi koji se prikazuju u ove dvije kategorije dolaze iz 33 zemlje svijeta.

Inače, projekcije „uživo“ na ovogodišnjem NAFF-u ima priliku gledati samo publika u Cetinju i to na Dvorskom trgu s početkom u 20,30 sati. Svi ostali zainteresovani filmove mogu pratiti putem profesionalne online platforme, uz dodijeljen password od strane organizacionog tima NAFF-a.

Festival se završava 2. jula, kada će zbirom ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja muzika, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

(NovaSloboda,ba)