Pred “prepunim” gledalištem

Pred punim gledalištem u Barseloni, Uceli kvartet je odsvirao pogrebnu muziku Giacoma Puccinija: djelo “Crisantemi”. U sjajnom Gran Teatro del Liceo svih 2292 sjedišta bilo je ispunjeno biljkama, koje su nakon koncerta otišle što većem broju zaposlenih u bolnicama i zdravstvenim ustanovama u gradu. Španija je jedna od zemalja koja je najjače pogođena virusom Covid-19, a stroge mjere zaštite su upravo tada bile završene.

U dvorani, i na pet nivoa Gran Teatre del Liceu u Barseloni, obično bude prisutno 2.292 obožavalaca opere. Obično oni bivaju očarani orkestralnim zvucima i arijama Mocarta, Verdija ili Puccinija.

Ali, sada više ništa nije normalno, pogotovo ne u Španiji. Zemlja koja je najteže pogođena virusom corone patila je od posebno strogih uslova zaštite. I operne kuće su ostale i zatvorene tokom pandemije. Ali, potreba je dovela do stvaranja kreativnih ideja i inicijativa.

Jedno umjetničko djelo je na trenutak ispunilo kuću na Ramblasu. Umjetnik Eugenio Ampudia podsjetio je na snagu i krhkost prirode. Četiri gudača su odsvirala varijacije iz djela “Crisantemi” Giacoma Puccinija, pred posebnom vrstom publike – 2292 saksije sa biljkama.

Kasnije su ih podijelili zaposlenim klinika, kao zahvalnost za njihov trud tokom pandemije.

Koliko god da se događaj činio pomirujućim, nakon svih otkazanih koncerata i opernih večeri, imao je i gorku notu. Jer, krizanteme se smatraju cvijećem oplakivanja.

A Giacomo Puccini je napisao djelo “Crisantemi”, kada je oplakivao jednog prijatelja.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)