Prvi BiH Art Forum inspiracija za mlade da mijenjaju okolinu u kojoj žive

U Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 5. jula, od 16 sati, održaće se  prvi BiH Art Forum.

Budući da se situacija s pandemijom nije promijenila i sigurnosne mjere nisu popustile, BiH ArtForum se iz HUB387 seli u baštu i prostorije Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine (Zmaja od Bosne 5).

BiH Art Forum osnažuje umjetnost kao profesiju u Bosni i Hercegovini, ukazuje na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike, te inspiriše mlade da aktivno sudjeluju u razvoju Bosne i Hercegovine. Forum je mjesto susreta i razmjene ideja, te mjesto pronalaska saradnika za razvoj različitih projekata i inicijativa. Forum je sastajanje, dijalog, povezivanje, izmjena, saradnja i angažovanost, odnosno sudjelovanje i praksa.

BiH Art Forum ima za cilj da u budućnosti izraste u najkvalitetniji kulturni događaj i platformu u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Evropi, koja inspiriše mlade ljude da kroz umjetnost i kulturu mijenjaju okolinu u kojoj žive. 

Koncept prvog BiH Art Forumaje osmišljen na način koji dopušta aktivno sudjelovanje i interakciju publike sa govornicima, te se na taj način, učešćem u Forumu pruža prilika za upoznavanje, međusobnu saradnju, kao i sudjelovanje u prenosu informacija, znanja, strategija i vještina kada su u pitanju nove inicijative i njihova implementacija.

Prvi BiH Art Forum predstaviće pet najuspješnijih inicijativa u kulturi u posljednjih deset godina. Ovom prilikom su se fokusirali na incijative koje su uticale na najveći broj ljudi, uključujući mlade i djecu. Osim toga, ove inicijative su donijele najviše inovacija u okruženju, gdje su realizovane.

Smatramo ove inicijatore među najhrabrijima na domaćoj kulturno i umjetničkoj sceni:

1. Marina Đapić predstaviće Street Arts Festival Mostar.

2. Aida Šarac govoriće o projektima Plavi artizam i Alternativna učionica u sklopu Nacionalne Galerije BiH.

3. Jasminko Halilović govoriće o Muzeju ratnog djetinjstva.

4. Mak Hubjer predstaviće Galeriju Brodac.

5. Denis Smajić i Emina Dizdarić predstaviće inicijativu Krak.

Dio programa prvog BiH Art Foruma biće posvećen i pobjednicima i pobjednicama kratkog filmskog takmičenja za srednjoškolce Kultura i moj grad, koje vodi student režije iz Švedske, Bahrudin Srebrenica.

PrviBiH Art Forum organizuju mladi umjetnici iz BiH i dijaspore, a osim slikarice, Mirele Kulović (Boston), te studenta režije i filma, Bahrudina Srebrenica (Malmo), koji su idejni kreatori Foruma, u organizacionom timu su se našla i druga poznata imena sa naše scene: Nikola Burić, CEO i-Platform (Bern), Husnija Ćoralić, glumac (Tuzla), Srđan Ćalija, pedagog (Sarajevo), Vanja Šunjić, novinarka (Sarajevo), Tomislav Tadić, pravnik (Tuzla), Aldin Vrskić, pedagog (Zenica), Aida Suljakovic, spisateljica i umjetnica (Bazel). Projekat će biti realizovan u partnerstvu sa CreatiWeart company, te dvije organizacije iz Švajcarske, i-Platform i BEBOSNIAN, čije se vizije i ideje preklapaju s idejama Foruma.

Učešće na  prvom BiH Art Forumu je besplatno, a svoje mjesto može se rezervisati putem i-platforme https://www.i-platform.ch/en/events/first-bih-art-forum

(NovaSloboda.ba)