Sunčano i toplo, temperatura do 36 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Ivan Sedlo 17, Bugojno i Srebrenica 18, Drvar, Sarajevo, Sokolac i Zvornik 19, Jajce i Livno 20, Banja Luka, Prijedor, Sanski Most i Zenica 21, Bihać, Doboj i Tuzla 22, Bijeljina, Gradačac, Grude, Široki Brijeg i Stolac 23, Mostar, Neum i Trebinje 24 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne, ponegdje u Bosni sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren u većem dijelu Bosne istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 30 do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Većim dijelom dana preovladavaće povoljne biometeorološke prilike.

Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije.

U poslijepodnevnim satima poželjno je djelimično umanjiti aktivnosti, obzirom da će osjećaj sparine biti izraženiji, a ugođaj bi mjestimično mogli pokvariti lokalni pljuskovi.

Preporučljivo je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Zbog saobraćajne nesreć,e koja se dogodila u mjestu Rogoušići, na dionici magistralnog puta M-19 Han Derventa-Sumbulovac, saobraćaj je obustavljen. Alternativni pravac je dionica Gazin Han-Hreša-Sumbulovac.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf. Na ovim dionicama, u funkciji su alternativni pravci.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje, u mjestu Tulje, svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Zbog minerskih radova u mjestu Broćanac, na dionici Hutovo-Neum, danas od 15 do 18 sati dolaziće do obustave saobraćaja.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR ili ELISA test star maksimalno 72 sata. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)