Češki film „Daughter“ pobjednik 15.og online izdanja NAFF-a

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF završeno je 2. jula, nakon zbrajanja ocjena članova stručnog žirija. Bez ceremonije proglašenja pobjednika, ove godine u online izdanju zbog pandemije koronavirusa – Festival je uspješno odgovorio svim izazovima i novonastalim uslovima.

Nakon pet dana trajanja Festivala i online projekcija, objavljeni su i dobitnici osam nagrada.

Grand Prix Festivala  dobio je film „Daughter“, a autorica je Daria Kashcheeva iz Češke Republike. Ovaj film je, takođe, proglašen i kao najbolji studentski film na NAFF-u 2020.

Ovogodišnji član stručnog žirija književnik i novinar Dragan Marjanović, osvrnuo se na pobjednički film, te kazao, kako je Češka škola jedna od najstarijih škola crtanog filma i da je kroz godine itekako unaprijedila forme animacije.

„Ukoliko je ovaj pobjednički film rezultat rada jedne nadarene osobe sa znamenitim profesorom, onda sam izuzetno sretan što je baš ta neobičnost obilježila Grand Prix u Neumu, dakle da je najbolji film Festivala ujedno najbolji studentski film“, objasnio je Marjanović.

Ove godine film „o28“ grupe autora iz Francuske je dobitnik nagrade za najbolju 3D animaciju, dok je nagrada koja se dodjeluje za likovnost otišla  u ruke autorice Anne  Huynh, takođe iz Francuske za njen film „My grandpa is hiding“.

Prema ocjenama stručnog žirija, najbolju muziku imao je film „Merry grandmas“ iz Rusije, dok je nagrada za najbolju animaciju glina /lutke i druge tehnike otišla u ruke autorice iz Rusije Dine Velikovskayeza film „Ties“.

Nagradu za najbolju 2D animaciju na 15. online izdanju NAFF-a dobio je film „Airhead“ iz Belgije.

A jedna posebna nagrada koja se dodjeljuje od 2017. godine na NAFF-u je i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotićai dodjeljuje se regionalno mladim autorima kao podsticaj za dalji rad. Ove godine tu nagradu je dobila Lucija Bužančić iz Hrvatske za film „Iris“.

Zbog filmova iz regije i autora poput Lucije Bužančić, Dragan Marjanović je otkrio i kako je od naredne godine vrlo izvjesno uvođenje nove kategorije na NAFF-u.

„Taj novi program bi obuhvatao regionalne crtane animirane filmove. Autori iz BiH, s iznimkom nekoliko autora koji mogu ‘igrati’ na svjetskoj sceni – kao što je na primjer Aleta Rajič, vrlo teško mogu da se izbore sa svjetskim velikim produkcijama koje mnogo ulažu u animaciju. Zato je cilj izdvojiti mlade autore iz regije, koji, inače, u klasičnoj takmičarskoj konkurenciji teško mogu dobiti nagradu, ali na ovaj način bi bili motivisani da se prijavljuju, učestvuju na NAFF-u, dobiju nagradu i na kraju ožive animaciju regije“, kazao je Marjanović.

Ove godine, na konkurs NAFF-a je pristiglo rekordnih 1960 animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta, od kojih je 67 ušlo u takmičarski program i 31 film u program panorama.

Svi filmovi su prikazani na profesionalnoj online platformi, a samo je publika u Cetinju imala priliku uživati u projekcijama na otvorenom, tj. na Dvorskom trgu svake večeri tokom trajanja Festivala – uz epidemiološke mjere.

(NovaSloboda.ba)