Protest na Starom mostu: Turistički radnici Mostara traže otvaranje granica

Turistički radnici iz Mostara protestovali su u četvrtak na Starom mostu u Mostaru kako bi poslali poruku da je turizam “na koljenima” i zatražili od nadležnih otvaranje granica BiH za državljane EU.

Vlasnica radnje u Starom gradu Soraja Ćatović kazala je kako trenutno ne rade, kao i većina kolega i susjeda.

“Tražimo da nam se granice otvore jer praktički ostajemo bez kruha. Bez ikakvih smo primanja. Mnogo je tu porodica”, poručila je Ćatović.

Smatra kako im država treba izaći u susret subvencijama koje još ugostitelji i zanatlije nisu dobili.

“Za zakupnine redovno dolaze računi kao i za komunalije. Osam koverata svaki mjesec nama svima dolazi. Od čega da mi to platimo”, pita se Ćatović.

Svi ugostitelji, hotelijeri i zanatlije u Hercegovini su u istom problem te im trebaju rješenja koja moraju donijeti organi vlasti.

Vlasnik objekta u Starom gradu Haris Količić istakao je kako od nadležnih zahtijevaju da se omogući subvencioniranje minimalnih plata i pripadajućih doprinosa za radnike u turističkom sektoru.

“Takođe, tražimo da se privrednim društvima u turizmu osiguraju subvencije u 100 postotnom iznosu kirija, struje vode i odvoza smeća. Dalje, da se privredna društva oslobode plaćanja javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta i da se odobri odgađanje plaćanja PDV-a sve dok se te fakture ne naplate (…) Tražimo dodjeljivanje prioritetnog statusa turističkim privrednicima za dobijanje beskamatnih kredita grace perioda od godinu dana iz Garantnog fonda Vlade Federacije BiH, kao i subvencioniranje kamata na već postojeće kredite”, poručio je Količić.

Svjesni da je pandemija uzrokovana koronavirusom učinila svoje te da treba učiniti sve kako bi se poštovale epidemiološke mjere da bi se cirkulacija virusa stavila pod kontrolu, radnici u turizmu su poručili kako su oni samo prvi u lancu na udaru.

Takođe su istakli i to, da ukoliko država ne stane uz njih da će biti prinuđeni odjaviti radnje i izići na ulicu.

(Fena)