Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Ivan Sedlo 17; Bugojno 18, Livno 19, Drvar, Jajce, Prijedor 20, Sarajevo, Srebrenica 21, Bihać, Sanski Most, Zenica, Zvornik 22, Grude, Tuzla 23, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Široki Brijeg, Trebinje 24, Gradačac, Mostar 25, Neum, Stolac 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne, u Bosni su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 29 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao u proteklom periodu, ugodnije u prijepodnevnim satima, potom vruće i sparno, uz nadprosječne temperature vazduha.

Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Mogući su problemi sa snom, usljed manjka svježine u noći.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 satim, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR ili ELISA test star maksimalno 72 sata. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori. Za vrijeme važenja ovih mjera, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)