Udruženje “Jer nas se tiče” poslalo nadležnim pakete s vodom iz Sušice

Udruženje građana “Jer nas se tiče” poslalo je u četvrtak na adrese Gradske uprave Mostara, Federalnog ministarstva okoline, premijera Vlade FBiH i Federalnog inspektorata za urbanizam i okolinu pakete s flaširanom vodom iz potoka Sušica, za koju nadležne institucije tvrde da je tehnološki ispravna, dok je prema uvjerenju tog udruženja, ta tvrdnja zasnovana na sumnjivim nalazima naručenih analiza.

“Potok Sušica ulijeva se u rijeku Neretvu, a izvire kraj same doponije Uborak. Mi sumnjamo u ispravnost naručenih analiza i stoga smo se i odlučili na ovaj korak, te pozivamo predstavnike vlasti kojima smo uputili pošiljke, da ukoliko i dalje tvrde da je ta voda tehnološki ispravna, da je javno konzumiraju”, istakao je na konferenciji za novinare predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Dodao je kako će u narednom periodu organizovati štandove za prikupljanje potpisa građana Mostara kojima će, kako je istakao, pokazati da su za zatvaranje trenutne i otvaranje nove lokacije za deponiju koja neće ugrožavati živote građana.

“Krenuli smo i u pravnu borbu za zatvaranje deponije, jer više ne vjerujemo u obećanja nadležnih vlasti, koje su vrijeme izolacije zbog pandemije iskoristile da na sve moguće načine, uz podršku federalnih institucija, aktuelnu deponiju prošire umjesto da je zatvore zbog ilegalnog rada”, kazao je Hujdur.

 Iz Udruženja su ponovili kako je višegodišnje nepravilno odlaganje otpada na deponiju Uborak, u blizini grada Mostara, te odlaganje medicinskog i animalnog otpada za koji deponija nije predviđena, dovelo do zagađenja vode, zraka i zemljišta. Po njihovim tvrdnjama, ugroženo je zdravlje svih građana obzirom da se procjedne vode sa deponije ispuštaju u potok Sušica koji se potom ulijeva u rijeku Neretvu.

Još jednom su naglasili kako je njihov zahtjev zatvaranje i sanacija postojeće deponije i njeno premještanje na novu lokaciju, te poručili kako od tog zahtjeva neće odustati.

(Fena)