Beograd zbog korone proglašava vanrednu situaciju na dvije sedmice

Beograd će, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, proglasiti vanrednu situaciju na najmanje dvije sedmice, najavili su u petak gradonačelnik srbijanske prijestonice Zoran Radojičić i njegov zamjenik Goran Vesić.

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak naveče saopštio da se od petka na subotu iza 23 sata zatvaraju noćni klubovi, kafići i restorani na splavovima, uvode kazne za prekršioce koji ne nose maske u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu, te bi odluke danas Vlada trebala i službeno usvojiti.

Vučić je rekao kako bi on, da se samo njega pita, zatvorio i Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na veliki broj novozaraženih u glavnom gradu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će gradski štab danas proglasiti vanrednu situaciju u prijestonici.

Kako prenosi RTS, biće donesena i odluka o tri nove mjere – zabrani okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru, uz fizičku udaljenost osoba od 1,5 metra, odnosno 500 na otvorenom, te zabrana rada noćnih klubova.

Radojičićev zamjenik Vesić je, za TV Prva, rekao da će vanredna situacija u srbijanskom glavnom gradu trajati bar sljedee dvije sedmice, što “daje mogućnost da se ograniče neka prava”.

Vanredna situacija, zbog povećanog broja zaraza, proglašena je ranije i u Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Ivanjici i Tutinu.

Vučićeva najava o zatvaranju svih studentskih domova u Beogradu podstakla je u četvrtak naveče proteste više od hiljadu studenata iz nekoliko domova, koji su se okupili ispred Skupštine Srbije u središtu Beograda.

Studenti su, protestujući do kasno u noć, zatražili da se poništi odluka o zatvaranju domova i da se studentima koji su zaraženi koronavirusom omogući dodatni rok za polaganje ispita.

Od ministra obrazovanja Mladena Šarčevića zahtijevali su da dođe na njihov protest, te da ispuni te zahtjeve, a najavili su kako će, u suprotnom, protest biti radikalizovan.

Srbijanski predsjednik ocijenio je sinoć da je Beograd “trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji” jer “s 22,7 posto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 posto ukupnog broja zaraženih”, prenosi Hina.

On je najavio da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru biti ograničena na 100 ljudi, a vani do 500 ljudi, uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštivanje fizičke udaljenosti.

Srbija od 16. juna, a posebno nakon izbora održanih 21. juna, bilježi kontinuirani rast broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Tako je, prema službenoj statistici, 17. juna registrovano 76 zaraženih, a samo tokom ove sedmice zabilježila je u srijedu 272, a u četvrtak 359 novozaraženih.

Ukupno je u Srbiji od početka epidemije 6. marta registrovano 15.195 oboljelih i 287 umrlih.

(Fena)