CIK BiH: Ugrožena realizacija pojedinih izbornih aktivnosti

Centralna izborna komisija BiH kontinuirano, od početka 2020. godine, apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da se u zakonom utvrđenom roku osiguraju  finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine, saopšteno je iz te instiutucije.

U saopštenju se navodi da je nepoštivanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH, koji se odnosi na osiguranje finansijskih sredstava za izbore dovelo do odgađanja održavanja Lokalnih izbora sa 4.  oktobra na 15. novembar ove godine.

Dodaje se da je situacija i sada nepromijenjena. Finansijska sredstva još uvijek nisu osigurana.

Iz CIK-a upozoravaju da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH, i ranije utvrđenim Operativnim planom provođenja izbornih radnji, dovedena u pitanje. Jedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. jula do 17. augusta ove godine.

“Štampanje privremenih biračkih spiskova, a zatim njihovo pakovanje i distribucija trebalo je da počne sutra, 4. jula, ali zbog činjenice da finansijska sredstva nisu osigurana ta aktivnost neće biti realizovana na vrijeme. Eventualno skraćivanje perioda u kome će javnost imati uvid u privremeni birački spisak može uticati na tačnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog spiska”, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način CIK BiH informiše javnost „da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH“.

“Pozivamo još jednom nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provođenje Lokalnih izbora u BiH”, saopšteno je iz CIK-a BiH.

(Fena)