Od 24. do 26 jula: Festival kulture Slovo Gorčina velikom pjesniku u čast

Festival kulture Slovo Gorčina, 49. po redu, održaće se i ove godine, a organizatori, koji su pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, potrudili su se osmisliti način da održe dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela.

Slovo Gorčina je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje oko sadržaja koji su poezija, muzika, slika, film, filozofija, istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno, te oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu, pod stolačkim svodom, dovede cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

Prije početka samog festivala, 10. jula, biće objavljena imena deset finalista i finalistkinja ovogodišnjeg konkursa za dodjelu književne nagradeMak Dizdar za prvu neobjavljenu zbirku poezije, na koji je ove godine pristigao rekordan broj rukopisa, njih 68.

Ovogodišnje Slovo Gorčina započinje u petak, 24. jula, obilaskom Stoca, raskršća civilizacija; a nakon toga će uslijediti dodjela nagrade Mak Dizdar, najboljem mladom pjesniku/inji, te program posvećen ovogodišnjem gostu pjesniku, Semezdinu Mehmedinoviću.Veče se završava koncertom  Mustra Orchestra.

U subotu, 25. jula, biće otvorene izložbe Land in Exile, Armira Mujkića, te What Remains Behind, umjetnice Aleksandre Kokotović. Iste večeri, gostima i publici će se predstaviti Buybookovi autori i autorice: Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Igor Borozan, te će biti upriličen koncert benda Embryo i DJ set After Affair.

Ovogodišnji festival kulture Slovo Gorčinazavršava u nedelju 26. jula, promocijom knjige Papagaj Sloboda, autora Vernesa Subašića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mak Dizdar i otvorenim mikrofonom, koji će moderirati Alen Idriz.

(NovaSloboda.ba)