Raste broj zaraženih u Crnoj Gori, potvrđeno novih 40

Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravstvo u četvrtak registrovao novih 40 zaraženih koronavirusom, u toj zemlji su se za manje od tri sedmice zarazile 292 osobe, od kojih su tri preminule.

Za poređenje je podatak da su se u Crnoj Gori od sredine marta do početka juna korovirusom zarazile ukupno 324 osobe.

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u četvrtak je, nakon što je prije dva dana u cijeloj državi zabranilo rad noćnih i disko klubova, ponovo uvelo stroge mjere za nekoliko gradova na tromeđi sa Srbijom i Kosovom koji imaju rast broja oboljelih.

Tako su u Gusinju i Beranama, između ostalog, zabranjena okupljanja više od dvije osobe, maske su obavezne na otvorenom i u zatvorenom prostoru, u automobilu se zajedno mogu voziti najviše dvije osobe, a ponovo su zatvoreni i vrtići.

Sve te mjere od ranije vrijede i za Rožaje, grad s najviše oboljelih u Crnoj Gori u odnosu na broj stanovnika.

U slučaju nepoštivanja mjera, uvedene su i visoke novčane kazne.

“Zakonom koji je izglasan u Skupštini Crne Gore, predviđene su novčane kazne od dvije hiljade do 20 hiljada eura za prekršaje za pravne osobe, a za fizičke kazne su od 100 do dvije hiljade eura“, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Takođe je tijelima državne i lokalne uprave, te javnim ustanovama i privrednim subjektima preporučeno da u granicama mogućeg organizuju rad od kuće, prenosi Hina.

Prvi slučaj koronavirusa, Crna Gora potvrdila je 17. marta, da bi nakon dva i po mjeseca provođenja mjera proglasila kraj epidemije na svojoj teritoriji 2. ljun a, nakon što 28 dana uzastopno nije imala potvrđenih slučajeva infekcije.

Ponovo su se novi slučajevi pojavili 14. juna, kada su Crnogorci iz Srbije donijeli koronavirus vrativši se iz Beograda, gdje su bili na fudbalskoj utakmici između Partizana i Crvene zvezde.

(Fena)