Iz životinjskog svijeta: Prolaz molim!

Pod očima brojnih gledalaca, grizli dama broj “399” prelazi ulicu u Nacionalnom parku Grand Teton (Wyoming, SAD) sa svojim simpatičnim kvartetom medvjedića.

Grizli mama, nazvana po istraživačkom broju, sa 24 godine starosti je jedna od najstarijih grizlija koji živi izvan zoološkog vrta. Njeni mladi rođeni su prošle zime.

Mama djeluje nervozno, njena četiri nasljednika pomalo uzbuđeno. A uzbuđeni su i posjetioci Nacionalnog parka Grand Teton u Wyomingu, koji su imali sreće da vide porodicu medvjeda. Majka medvjedica, nazvana “399”, kako je poznata je među stručnjacima, smatra se jednim od najstarijih grizlija, koji žive izvan zoološkog vrta.

Prije samo nekoliko sedmica, britanski list “The Guardian” je izvijestio da je “399” još u životu: 

“Miraculously, she still lives!” (u prevodu: „Čudo, ona je još živa!“), fotograf Thomas Mangelsen  je ovaj SMS poslao poznatoj istražiteljki Dr. Jane Goodall.

“399”, ime se odnosi na istraživački broj medvjeda. Sa 24 godine, jedna je od najstarijih ovih životinja van zoološkog vrta. Prema pisanju lista, stručnjaci nisu bili sigurni hoće li preživjeti dugu zimu u Nacionalnom parku Grand Trenton – dok Mangelsen nije pružio jasne dokaze. “399” ne samo da je preživila zimu, već je dobila i mlade. I sada ih je još i pokazala javnosti.

Nacionalni park Grand Teton u zapadnom Wyomingu nalazi se u regionu Yellowstone, u blizini istoimenog čuvenog parka. Grizli medvjedi su tamo zaštićeni od 1975. godine, nakon što su ih ogorčeno lovili i kad im je zaprijetilo izumiranje.

(press)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)