Izbori za Hrvatski sabor: Otvorena birališta u Mostaru

U subotu ujutro u BiH počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, a dvadeset biračkih mjesta u Mostaru otvorena su jutros u 7 sati.

Hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH održavaju se dva dana, u subotu i nedelju, 4. i 5. jula, a u BiH glasačima će biti dostupno 45 birališta.

Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u 7 sati.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri poslanika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

U 11. izbornoj jedinici, glasaju hrvatski državljani koji onde imaju prebivalište i aktivno su se registrovali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185 hiljada. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inostranstvu glasaju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasanje van mjesta prebivališta.

Saglasnost za provođenje izbora za Hrvatski sabor na području BiH dalo je Vijeće ministara 11. juna.

 Sve tehničke pripreme za provođenje izbornog procesa dovršene su u petak.

Konzulica – savjetnica i koordinatorica izbornog procesa Generalnog konzulata RH u Mostaru Jadranka Modrić ističe kako se zbog pandemije koronavirusa na biralištima u OŠ “Petar Bakul” i Gimnaziji “Fra Grga Martić” provedi dezinfekcija i pridržava se uputstava o fizičkoj distanci.

“Članovi biračkih odbora nose zaštitne maske i rukavice, a biračima, koji će po dolasku na biralište morati dezinfikovti ruke, preporučuje se upotreba zaštitne maske i vlastite hemijske olovke, kojom će ispunjavati glasački listić”. kazala je koordinatorica izbornog procesa.

Po njenim riječima, preduzimaju se i mjere kako bi se održala fizička distanca među glasačima koji dolaze na biračko mjesto. Modrić je dodala kako se za sada birači pridržavaju uputa ali i da nema gužve.

Inače, uz Hrvatsku, gdje će se izbori za Sabor održati 5. jula, izbori će se provesti u još 42 države širom svijeta.

Ukupno je određeno 112 biračkih mjesta, od čega 45 u Bosni i Hercegovini.

U Njemačkoj je 11 biračkih mjesta, četiri su u SAD-u, tri u Italiji, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj i u Kanadi.

U petak u 23 sata po hrvatskom vremenu izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora počeli su u Australiji.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inostranstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati.

(Fena)