Danas se održava prvi BiH Art Forum

U Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas će se održati prvi BiH Art Forum.

BiH Art Forum osnažuje umjetnost kao profesiju u Bosni i Hercegovini, ukazuje na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike, te inspiriše mlade da aktivno sudjeluju u razvoju Bosne i Hercegovine. Forum je mjesto susreta i razmjene ideja, te mjesto pronalaska saradnika za razvoj različitih projekata i inicijativa. Forum je sastajanje, dijalog, povezivanje, izmjena, saradnja i angažovanost, odnosno učestvovanje i praksa.

Koncept prvog BiH Art Foruma je osmišljen na način koji dopušta aktivno učestvovanje i interakciju publike sa govornicima, te se na taj način, učešćem u Forumu pruža prilika za upoznavanje, međusobnu saradnju, kao i učestvovanje u prenosu informacija, znanja, strategija i vještina, kada su u pitanju nove inicijative i njihova implementacija.

Prvi BiH Art Forum predstaviće pet najuspješnijih inicijativa u kulturi u posljednjih deset godina. Ovom prilikom, organizatori su se fokusirali na incijative, koje su uticale na najveći broj ljudi, uključujući mlade i djecu.

Osim toga, ove inicijative su donijele najviše inovacija u okruženju, gdje su realizovane, a njihovi inicijatori spadaju među najhrabrije na domaćoj kulturno i umjetničkoj sceni.

Marina Đapić predstaviće Street Arts Festival Mostar, Aida Šarac govoriće o projektima Plavi artizam i Alternativna učionica u sklopu Nacionalne Galerije BiH, Jasminko Halilović govoriće o Muzeju ratnog djetinjstva, Mak Hubjer predstaviće Galeriju Brodac, Denis Smajić i Emina Dizdarić predstaviće inicijativu Krak.

Dio programa prvog BiH Art Foruma biće posvećen i pobjednicima i pobjednicama kratkog filmskog takmičenja za srednjoškolce Kultura i moj grad, koje vodi student režije iz Švedske, Bahrudin Srebrenica.

(NovaSloboda.ba)