Hrvatska danas bira novi, deseti saziv Hrvatskog sabora

Hrvatski birači danas izlaze na birališta, koja su otvorena jutros u 7 sati, kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili ko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu.

Bira se 151 poslanik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, koju čini cijela država.

U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države širom svijeta glasa se na njih 112, javlja Hina.

Na posebnim biračkim mjestima glasovat će zatvorenici (21), posade brodova (27), štićenici domova za starije i nemoćne (83) te hrvatski vojnici (6), za njih su ta mjesta određena u kasarnama u Zagrebu, Splitu i Udbini, u ambasadi u Prištini, u kampovima u Afganistanu, te u kasarni u Poljskoj.

Gotovo 25 hiljada privremeno upisanih birača glasaće na 103 posebna biračka mjesta, glasaju za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivališta.

Glasuju zaraženi i birači u samoizolaciji

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, današnji su izbori jedni od najzahtjevnijih za provođenje unatrag 30 godina.

Pravo glasa ima 3 miliona 860 hiljada birača, među njima i 830 zaraženih koronavirusom. Prema nepotpunim podacima, želju za glasanjem iskazalo ih je 30.ak, a to će moći učiniti uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovom uputstvu ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, a zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni sa glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Želju za glasanjem iskazalo je i 500.tinjak birača u samoizolaciji, koje će glasati ispred ulaza stana ili kuće i pri tom obavezno nositi masku.

Epidemioloških mjera moraće se držati birači, 70 hiljada članova biračkih odbora, oko 8700 posmatrača, mediji.

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinfikovati ruke, preporučeno im je nošenje maski i hemijske olovke kojom će glasati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i po koga drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Članovi biračkih odbora obavezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovna dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba provjetravati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, hemijske olovke) više puta prebrisati dezinficijensom.

I posmatrači moraju dezinfikovati ruke, obavezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ne nose li zaštitnu opremu, može ih se udaljiti sa biračkog mjesta.

Predsjednik Državne izborne komsiije Đuro Sessa pozvao je birače da budu strpljivi, da pokušaju rasporediti dolazak na biračko mjesto kroz 12 sati. Gostujući na HRT-u, poručio im je da na biračka mjesta dolaze s maskama i da se tamo zadržavaju što kraće.

Birači u nedelju mogu koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasati moći će zaokružiti i ime kandidata kome daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, nezavisno gdje je smješten na listi.

Neispunjen i glasački listić na kome se sa sigurnošću ne može utvrditi volja birača, listić na kome je birač glasao za dvije ili više lista, odnosno kandidata i listić na kome je birač glasao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista, smatraće se nevažećim.

Birač sa sobom mora imati javnu ispravu s fotografijom, kako bi mu se mogao utvrditi identitet, biračima kojima je lična karta istekla za epidemije koronavirusa, počevši od 11. marta, vrijediće i na izborni dan.

Prve izborne rezultate, Državna izborna komisija će početi objavljivati u nedelju u 21 sat, a ažuriraće ih svakih 15 minuta. Podatke odazivu objaviće u podne i u 17 sati.

(Fena)