Hrvatska: Ubjedljiva pobjeda HDZ-a

Vladajuća Hrvatsko demokratska zajednica (HDZ) je na današnjim izborima U Hrvatskoj pobijedila sa značajnom razlikom koaliciju “Restart”, okupljenu oko SDP-a

Na osnovu 51 posto obrađenih glasova, Državno izborno povjerenstvo je saopštilo da je vladajući HDZ osvojio 68 mandata, dok je drugoplasirana koalicija “Restart”, okupljena oko opozicionog SDP Davora Bernardića sa 42 mandata.

Na trećem mjestu je Domovinski pokret Miroslava Škore sa 15 mandata, a slijedi ga Most sa osam i koalicija Možemo! sa šest mandata.

Prema još nezvaničnim podacima DIP, u parlament ulaze koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom, koja ima dva mandata, dok po jedan mandat imaju Remoristi i HNS.

Prvi čovjek HDZ-a Andrej Plenković dočekan je uz ovacije i aplauz u izbornom štabu te stranke, a prije njegovog obraćanja on je izašao za govornicom uz kultnu pesmu “Eye of The Tiger”.

“Ovaj rezultat obavezuje. Imali smo težak mandat pun iskušenja iza nas. A izazovi pred nama su još veći. Takve okolnosti zahtijevaju rad, elan, požrtvovnost, znanje, iskustvo”, rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ-a.