Počinje kampanja “Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja”

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u saradnji sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida, a u povodu 25-te godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju pod naslovom: “Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja #VirusPoricanja #DenialVirus”.

Kampanja započinje od utorka 7. jula u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba kojom kampanja započinje  zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: Genocid u osam činova.

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u izložbenim prostorima.

Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive, koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruisao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijaće se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

(NovaSloboda.ba)