Večeras 530. izvođenje “Maski”

Večeras, 5. jula, a četvrtog dana 34. Dana teatra mladih na repertoaru je 530. izvođenje predstave Teatra u obrazovanju “Maske”. Radi se o predstavi koja živi više od 20 godina i koja je do sada, pored Bosne i Hercegovine izvođena i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i SAD. Predstavu je režirala Ema Laković, a u četveročlanom ansamblu promijenilo se više ansambala koji je igraju no predstava traje. Radi se o interaktivnoj predstavi, koja u potpunosti uključuje publiku u proces, a bavi se nasiljem u svim njegovim oblicima.

Predstavu se njčešće igrala u školama i to prvenstveno u učionicama, za manje grupe mladih ljudi kako bi lakše došli do svakog pojedinca. Projekat je to koji je eMTeeM sam sebi zadao kao dio svoje društvene angažovanosti.

“Svrha ovog projekta, koji još traje, je osvijestiti nasilno ponašanje, ukazati na uzroke, istražiti ih, ali i pokazati posljedice. Ne želimo to raditi samo sa djecom. U projekat smo uključili i roditelje, nastavnike, ali i svu djecu u školi, ne izdvajajući one koji pokazuju izrazito nasilno ponašanje. Dakle, svrha je osvijestiti uzroke nasilnog ponašanja i na taj način pokušati djelovati preventivno, a ne se baviti posljedicama”, kažu iz MTM-a.

Cilj projekta je da osvještavajući uzroke nasilnog ponašanja svakog pojedinca pokušaju, suočavajući ga sa posljedicama, uticati na promjenu ponašanja danas.

“Na ovaj način, kroz igru vrlo jednostavno smo identifikovali njihova pojedinačna devijantna ponašanja, ali i uočili uzroke i naznačili moguće puteve ka rješenju. Zapravo, sve su nam to zaneseni igrom u vlastitom fikcijskom kontekstu odigrala i pokazala djeca. Na nama je bilo samo da to uočimo i pročitamo. Nakon analize svih dobijenih pokazatelja, organizovali smo seanse sa roditeljima, umjesto klasičnih roditeljskih sastanaka, ali sada su igrani mamci situacija koje smo dobili od njihove djece sa akcentom na istražene uzroke nasilnog ponašanja djece i moguće posljedice. Pokazalo se, ovakvo suočavanje sa stvarnošću je katarzično i efikasno”, ističu iz MTM-a.

Radeći tako ova predstava je i došla do 530. izvođenja, što je samo po sebi rijetkost.

Zato u ovoj teatarskoj kući vjeruju da će publika s njima večeras podijeliti radost ovog izvođenja.

(NovaSloboda.ba)