Crna Gora: U 24 sata 61 novozaraženi, razmišlja se o zatvaranju Podgorice

Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravstvo u nedelju potvrdio 61 novi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, razmišlja se o zatvaranju glavnog grada, rekao je zdravstveni izvor.

U toj zemlji sada je zaraženih 459, što je skoro za trećinu više nego u prvom talasu, kada se od sredine omarta do početka maja koronavirsuom zarazilo 324 Crnogoraca.

„Od 61 novootkrivenih, 46 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, kod 14 oboljelih se traga za izvorom infekcije, a jedan slučaj je importovan“, prenosi Hina navode crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Iako je broj oboljelih po glavi stanovnika najveći na sjeveru Crne Gore, u opštinama Rožaje, Gusinje, Berane i Bijelo Polje, koje se nalaze na tromeđi Crna Gora-Srbija-Kosovo, član medicinskog štaba i direktor domova zdravlja u Podgorici Nebojša Kavarić, ne isključuje mogućnost zatvaranja glavnog grada Crne Gore, u kome je trenutno aktivno 118 slučajeva zaraze koronavirusom.

„Epidemiološka situacija i rast broja oboljelih u Podgorici je zabrinjavajući. Ukoliko građani ne budu odgovorni i ne redukuju svoje dnevne obaveze, predložićemo uvođenje dodatnih mjera za područje Podgorice, ne isključujući i opciju zatvaranja glavnog grada, iako je to u domeni epidemiološke službe“, rekao je za Radio Crne Gore Kavarić.

Crna Gora se prva u Evropi proglasila korona-free državom.

Ipak nakon 42 dana bez potvrđenih novih slučajeva, virus Sars-CoV-2 u Crnu Goru donijeli su njeni državljani, koji su se, nakon boravka u Srbiji, vratili u domovinu preko Bosne i Hercegovine, a izbjegli su odlazak u karantin tako što graničnoj policiji nisu prijavili da su boravili u Beogradu.

Crnogorcima je za prelazak granice sa Srbijom i BiH dovoljna lična karta.

Crna Gora 1. juna otvorila je granice za sve države koje su imale broj aktivnih slučajeva manji od 25 na 100 hiljada stanovnika, a od 1. jula crnogorske granice otvorene su za sve državljane zemalja Evropske unije.

Od tada u tu zemlju ušlo je prema ranije saopštenim podacima policije, preko 350 hiljada putnika.

(Fena)