Evropska unija donirala medicinsku opremu SKB-u Mostar

Primopredaja respiratora, ultrazvučnih aparata i druge zaštitne opreme, koju je Evropska unija donirala Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, upriličena je u ponedeljak ispred Centra za urgentnu medicinu SKB-a Mostar.

Voditelj Delegacijea Evropske unije u BiH Johann Sattler kazao je tom prilikom kako Evropska unija ovom donacijom još jednom želi pokazati da brine za Bosnu i Hercegovinu.

“Evropskoj uniji zaista je stalo do BiH, do ove regije i zapadnog Balkana, a to znači da vas želimo vidjeti kao člana EU-a. Bilo je nekih zastoja, Bosna i Hercegovina, nažalost, je izgubila nešto vremena u zadnjih 15 godina, ali ja svakodnevno vrijedno radim kako bih ubrzao cijeli taj proces i nadam se da ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme”, istakao je Sattler.

Naveo je kako će se donirana oprema moći koristiti i nakon epidemije covida-19.

“Ovu vrijednu medicinsku opremu doniramo za građane Mostara i Hercegovine, koja će im osim u borbi protiv koronavirusa moći poslužiti i nakon epidemije. Naša ulaganja su velika, s jedne strane pomažemo medicinskom sektoru kroz donacije medicinske opreme u iznosu od preko 7 miliona eura, a s druge strane, pomažemo i privredi. Hercegovina je naročito pogođena, jer je imala vrlo razvijen sektor turizma, koji u posljednje vrijeme gubi mnogo novca, tako da smo aktivni i radimo i na tom polju, te smo izdvojili 70 miliona eura samo za sektor privrede”, kazao je Sattler.

Dodao je kako je BiH u cijelom ovom postupku i raznim programima koji su se provodili tretirana kao jedna od država članica Evropske unije.

“To pokazuje solidarnost koju Evropska unija ima prema BiH i to je samo još jedan dokaz da EU želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao dio svoje porodice. U svim teškim vremenima, kada se sjetite i poplava i svih ostalih kriza, bili smo uz BiH, a možete biti sigurni da će tako i ostati”, kazao je Sattler.

Ambasador Sattler, takođe, je poslao poruku, odnosno apel građanima da prate smjernice vezane za sprječavanje daljeg širenja COVIDA-19 kako bi sačuvali svoje, zdravlje svojih najbližih, ali i zdravlje cijele zajednice.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg kazao je kako je ovo samo dio pomoći koju EU daje Bosni i Hercegovini za sprječavanje širenja koronavirusa.

“Treba zahvaliti zemljama članicama EU-a što pomažu i ukupan privredni oporavak BiH, našeg kantona, a posebno oporavak turizma kao najpogođenijeg dijela privrede u našoj regiji. Rekao bih da je Evropska unija najlojalniji partner Bosni i Hercegovini i vjerujem da će ova oprema biti od velike pomoći za naš SKB Mostar”. kazao je Herceg.

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić kazao je kako su dva respiratora namijenjena za HNK, a druga dva za Zapadnohercegovački kanton, a s obzirom da SKB Mostar pokriva i to područje, svi respiratori ostaće u mostarskoj bolnici.

Osvrnuvši se na razvoj epidemiološke situacije u BiH, Kvesić je kazao kako je optimista i pored pogoršanja situacije.

“Situacija se ponovno usložnjava, svi skupa smo popustili u pažnji i koncentraciji, imamo porast broja pacijenata, ali vjerujem da ćemo to uspjeti blokirati i uskoro ponovo stvari imati pod kontrolom”, kazao je Kvesić.

Vrijednost doniranih respiratora je oko 177.000 maraka, nabavku opreme finansirala je EU u okviru projekta koga provodi UNDP BiH, a osim Mostara, ambasador Sattler danas će posjetiti i Trebinje, gdje će Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnici Trebinje uručiti dva respiratora i rendgen aparat.

(Fena)