Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u centralnim i istočnim područjima bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Bugojno i Jajce 14, Ivan Sedlo 15, Drvar 16, Bihać, Prijedor, Sanski Most, Sokolac i Srebrenica 17, Livno, Sarajevo, Zenica i Zvornik 18, Banja Luka i Tuzla 19, Doboj 20, Bijeljina 22, Gradačac i Grude 23, Široki Brijeg 24, Neum, Stolac i Trebinje 25, Mostar 26 stepeni.

Danas nešto više oblaka u jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima. Tokom dana, u našoj zemlji sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne ponegdje na jugoistoku Bosne i istoku Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 24 do 30, na jugu do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilizacija vremena ugodno će djelovati na većinu stanovništva, a tegobe kod osjetljivih osoba dodatno će se umanjiti.

Opšta slika će biti ljepša u Hercegovini i na zapadu, dok će u unutrašnjosti, povremeno naoblačenje, uzrokovati manje probleme osjetljivim osobama.

Moguće su slabije reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

U toku su radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Ljubine u Semizovcu (M-18). Saobraćaj se iz smjera Tuzle preusmjerava na put Semizovac-Ilijaš-Podlugovi-Sarajevo. Vozila koja se kreću iz pravca Sarajeva prema Tuzli i Ilijašu, kao i vozila iz pravca Ilijaša za Sarajevo, saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)