Ured EU u BiH poziva na uspostavljanje zajedničke kontakt tačke sa Europolom

Evropska unija pozdravlja nedavne važne iskorake na inicijativu Ministarstva bezbjednosti BiH u pravcu pune primjene Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji s Europolom.

Uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke ključno je za efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama, te je od suštinskog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam. Potreban je i posljedični dalji napredak da bi se osigurala zaštita stanovništva od teških oblika kriminala.

Bosna i Hercegovina je obavezana Operativnim sporazumom s Europolom, koji je ratifikovani međunarodni sporazum i mora biti proveden. Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za bezbjednost Bosne i Hercegovine i njenih građana. Ovo ozbiljno utiče i na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, stoji u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Ured Evropske unije poziva sve nadležne organe i agencije da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke, prvenstveno u dijelu imenovanja službenikā za kontakt, te stoji na raspolaganju za podršku. Zajednički cilj nam je postići sigurnije okruženje za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i EU.

(NovaSloboda.ba)