Melbourne u izolaciji zbog sprečavanja širenja koronavirusa

Australijski grad Melbourne naredio je mjere izolacije dok slučajevi koronavirusa i dalje rastu.

Premijer države Viktoria, Daniel Andrews, u utorak je rekao novinarima da će stanovnicima biti zabranjeno da napuštaju gradsko područje šest sedmica, osim kako bi išli na posao ili u školu, kako bi pružali pomoć ili kako bi im bila pružana, kao i zbog svakodnevnog vježbanja, kupovine namirnica i ostalih potrepština.

Kazao je da je prijavljen 191 pozitivni slučaj na koronavirus, što je najveći broj zaraženih u jednom danu, prenio je Associated Press.

Australija je bila jedna od najuspješnijih svjetskih zemalja u suzbijanju epidemije koronavirusa, s izuzetkom Melbourna. Ova zemlja je zabilježila više od 8.500 slučajeva zaraze i 106 smrtnih slučajeva.

Granica između dvije najnaseljenije države u Australiji biće zatvorena od utorka na neodređeno vrijeme dok vlasti pokušavaju spriječiti širenje koronavirusa u Melbourneu.

Odluka objavljena u ponedeljak znači da će prvi put u 100 godina granica između australskih saveznih država Viktorije i Novog Južnog Walesa biti zatvorena. Dužnosnici su posljednji put blokirali kretanje između dviju država 1919. godine za vrijeme španske pandemije gripe.

(Fena)