U Sloveniji novih 19 slučajeva zaraze, prati se stanje u Hrvatskoj

U Sloveniji je u posljednja 24 sata povećan broj novih zaraza koronavirusom, te je zabilježeno 19 novih slučajeva, kazao je u utorak ujutro za Slovensku televiziju glasnogovornik vlade Jelko Kacin, kazavši, takođe, da se svakodnevno prati stanje u Hrvatskoj.

U ponedeljak je do 23,15sati  je testiranjem potvrđeno 19 novih slučajeva, kazao je Kacin, dodavši da će službeni broj novih zaraza možda biti i nešto veći, prenosi Hina.

Dan ranije, u Sloveniji je testiranjem bilo otkriveno 16 novih slučajeva zaraze.

Broj novih zaraza u posljednje je vrijeme skoro “dramatičan”, stanje je “ozbiljno”, kazao je Kacin, dodavši da se pojavljuju “nova žarišta”, ali da je za razliku od prvog talasa epidemije sada među novoinficiranima najviše mlađih ljudi s lakšim simptomima bolesti ili bez njih.

Ali, ključno je da se infekcija ne prenese u domove za starije i na stariju populaciju, upozorio je, te dodao da je zbog toga vlada na sinoćnjoj sjednici donijela plan kako spriječiti unošenje infekcije u domove za starije, zatvore i druge zatvorene institucije s većim brojem ljudi.

Odgovarajući na pitanja gledalaca, Kacin je komentarisao i stanje u Hrvatskoj, s obzirom na veći broj turista iz Slovenije koji sada tamo borave na odmoru.

U vezi mogućnosti da se Hrvatska zbog povećanja broja zaraženih nađe na slovenskoj “crvenoj listi”, kao epidemiološki nesigurna država za dolazak iz koje bi bio potreban obavezujući karantina, Kacin je kazao da se to neće dogoditi “preko noći” i da bi o tome slovenski turisti bili unaprijed pravovremeno obaviješteni.

Kacin smatra da porast novih zaraza u Hrvatskoj ne daje razloga za optimizam.

“Naši epidemiolozi su s hrvatskim kolegama u svakodnevnom kontaktu. Oni teško kontrolišu situaciju. Svaki dan se pojavljuju nova žarišta”, kazao je Kacin, dodavši kako se očekuje da će u Hrvatskoj zaraza i dalje rasti.

(Fena)