Dr. Michael Ryan: Ne bi bio iznenađujući rast broja preminulih od COVID- 19

Čelnik odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije izjavio je da širenje koronavirusa nastavlja da dobija na tempu u čitavom svijetu. Ukazujući da vidljivo povećanje broja potvrđenih slučajeva o kojima je javljeno u proteklih pet ili šest sedmica, dr. Michael Ryan upozorio je da bi uskoro mogao da uslijedi rast broja smrtnih slučajeva.

“U aprilu i maju suočavali smo se sa 100.000 slučajeva zaraze dnevno. Danas se suočavamo s 200.000”, izjavio je Ryan na brifingu za novinare u Ženevi.        

Ryan je kazao kako izgleda da je broj smrtnih slučajeva od COVID-19 trenutno stabilan, ali je upozorio da često postoji vremenski jaz između vremena, kada se broj potvrđenih slučajeva zaraze poveća i kada se javi o smrtnom ishodu zbog vremena potrebnog koronavirusu da nanese štetu u organizmu pacijenta.

Ryan je, takođe, odbacio ideju da je značajan rast broj zaraženih zahvaljujući povećanom broju testiranja i kazao da se “ova epidemija ubrzava”.

On se nada da će kolektivno znanje o efikasnom liječenju pacijenata od COVID-19 pomoći u održavanju broja smrtnih slučajeva na relativno niskom nivou, ali je kazao da se to ne može garantirati.

“Mi smo samo uočili ovo ubrzano povećanje broja slučajeva zaraze tokom proteklih pet do šest sedmica. Stoga ne mislim da će biti iznenađujuće ukoliko broj smrtnih slučajeva ponovo počne da raste”, izjavio je Ryan, prenosi Associated Press.

(Fena)