GO HDZ BiH: Posao je obavljen, Mostar dobija izbore!

Pregovarački tim Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar oglasio se saopštenjem u povodu usvojenog Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.

“Nakon višegodišnjih mostarskih pregovora i domaćeg sporazuma od 17. juna ove godine, Parlament Bosne i Hercegovine je konačno usvojio pravila za izbor 35 gradskih vijećnika u Gradskome vijeću Grada Mostara, i sve to u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, kao i odredbama ostalih zakonskih propisa na snazi”, navodi u saopštenju Pregovarački tim.

Od danas, kako ističu, član 19.4 Izbornog zakona BiH glasi: Iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika, a u Gradskom vijeću biće zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.

“Izborna jedinica gradskog područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju kako nijedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

“S tim u vezi, centralna izborna komisija BiH će, u saradnji s mostarskim Gradskom izbornom komisijom rasporediti birače iz bivše Centralne zone Grada Mostara u izborne jedinice gradskih područja Jugozapad ili Stari Grad, zavisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojoj od navedenih izbornih jedinica gradskih područja birači gravitiraju”, napominju iz Pregovaračkog tima.

Dodaju kako će sve gore navedeno oko raspodjele mandata biti sasvim jasno preslikano i u člana 17. novog Statuta Grada Mostara, čije će usvajanje sačekati novi saziv legalno i demokratski izabranog Gradskog vijeća Grada Mostara.

“Današnjim usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar konačno je otklonjena davno utvrđena tzv. ‘mostarska diskriminacija’ i pravni vakuum u komd smo se sve ove godine kao građani ovoga grada nalazili, te je ujedno uspostavljena ravnoteža vrijednosti glasa svakog birača na području Grada Mostara, a što je od izuzetne važnosti za nivo lokalne samouprave u smislu normalnog funkcionisanja i budućeg razvoja grada”, navodi u saopštenju Pregovarački tim GO HDZ-a BiH Mostar.

(Fena)