Opet haos i sukobi u Beogradu

Građani Beograda, ali i drugih gradova Srbije, okupili su se i drugu noć za redom, nezadovoljni epidemiološkom situacijom i radom aktuelne vlasti.

Nekoliko hiljada građana okupilo se i večeras na platou ispred Skupštine Srbije. Kako javljaju reporteri Nova.rs, ispred Skupštine su brojne snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Okupljanje građana počelo je ispred Filozofskog fakulteta, gdje im se obratio Janko Veselinović iz Pokreta za preokret i pročitao četiri zahtjeva, nakon čega su se građani uputili prema Skupštini.

Prvi od zahtjeva je hitno imenovanje novog “depolitizovanog Kriznog štaba”, a drugi se odnosi na funkcionere MUP-a i druge rukovodioce koji su “primijenili brutalnu silu nad građanima koji su iskazali svoj revolt”.

 Traži se i hitno puštanje uhapšenih građana i informacija o stanju povrijeđenih, prenose srbijanski mediji.

Među demonstrantima su i opozicioni lideri Vuk Jeremić, Janko Veselinović, Dragan Đilas, Boško Obradović, samostalni poslanik Srđan Nogo, kao i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Grupa demonstranata napala je glumca Sergeja Trifunovića i otjerala ga sa protesta. 

Nekoliko hiljada građana okupilo se i u Novom Sadu na Trgu, a pridružili su im se studenti. Duga kolona demonstranata zatim je nastavila da se kreće ulicama…

Tokom protesta su oštećene prostorije SNS-a, a razbijena su i vrata Gradske kuće. Ispred Gradske kuće, demonstranti skandiraju “Miloše, odlazi” i “Vučeviću, gdje si”.

Grupa mladića u crnim majicama u jednom trenutku je uništila vrata na ulazu u Gradsku kuću.

Nemira je bilo i u Kragujevcu, gdje je policija bacila suzavac na demonstrante, koji su kamenicama polomili prozore za zgradi Policijske uprave.