Proglašena epidemija u pet crnogorskih opština

Ministarstvo zdravstva Crne Gore proglasilo je u utorak epidemiju u pet opština na sjeveru zemlje zbog sve većeg broja oboljelih od covida-19, a Institut za javno zdravlje izvijestio je o 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu, i dvije preminule osobe.

Za nešto više od tri sedmice, u Crnoj Gori su se zarazile 583 osobe, od kojih je osam preminulo. To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom talasu, kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo, navodi Hina.

„Trenutno je Crnoj Gori 90 aktivno oboljelih na 100 tisuća stanovnika“, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Za crnogorske epidemiologe naročito je teška situacija na sjeveru zemlje gdje je, kako je saopšteno, sve veći broj oboljelih i ne mogu pouzdano identifikovati izvor infekcije. Zbog toga je proglašena epidemija u pet opština tog područja na granici sa Srbijom, gdje su juče preminule još dvije osobe oboljele od covida-19.

„To što sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano identifikovati izvor zaraze ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama, zbog čega je crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti dalo saglasnost ministarstvu zdravstva da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusine“, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Nacionalno koordinaciono tijelo produžilo je u utorak naveče stroge epidemiološke mjere za taj dio Crne Gore za još dvije sedmice.

Crna Gora, koja je postala prva „korona free“ država u Evropi, proglasila je kraj epidemije u zemlji 2. juna, nakon što 28 dana nije bilo novih slučajeva zaraze.

Drugi val zaraze počeo je 14. juna, kada su potvrđeni prvi slučajevi kod crnogorskih državljana koji su bili na fudbalskoj utakmici u Beogradu između Partizana i Crvene zvezde. Nešto kasnije, novo žarište javilo su u Rožajama, gradu na granici sa Srbijom, udaljenom 60 kilometara od Novog Pazara.

(Fena)