Sunčano do malo oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 9, Sarajevo, Srebrenica i Zenica 11, Doboj i Sanski Most 12, Banja Luka, Bihać i Drvar 13, Livno, Prijedor, Tuzla i Zvornik 14, Bijeljina, Gradačac i Grude 17, Široki Brijeg 18, Trebinje 19, Neum 20, Mostar i Stolac 22 stepena.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost.

Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovin umjerena bura, koja će tokom dana i oslabiti.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 20 do 26, na jugu i sjeveru od 27 do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon svježije noći i ugodnijeg jutra, u poslijepodnevnim satima će se kod osjetljivih osoba pojačati tegobe vezane uz njihove bolesti.

Moguće su slabije izražene meteopatske reakcije poput glavobolje, malaksalosti, nervoze.

Poželjno je laganije se obući, posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i ne izlagati se jačim naporima u toplijem dijelu dana.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje) i kroz tunel Vinac (Jajce-Donji Vakuf). U funkciji su alternativni pravci.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svakim danom (osim nedelje) obustavlja se saobraćaj u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Zbog radova na sanaciji mosta u naselju Reljevo (Jošanica-Stup) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Zbog izvođenja sanacionih radova na dva mosta na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi saobraća se preticajnom trakom (zatvorena je vozna traka).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Radovi na sanaciji mostova u toku su na magistralnim putevima: Srebrenik-Šićki Brod (u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, kao i most na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice, gdje je zbog sanacionih radova izmijenjen režim saobraćanja: Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka), Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Prijedor-Kozarac, Grude-Posušje i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)